Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa: Vasa från IGRA, Scotland från Corel, Triton Sektion och en Brig Syren. Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i.

US Brig Syrén 1804

I den första delen beskrivs hur ryggen och spanten sågas ut och putsas. I ryggen fästes alla spant samt alla delar till kölen. Under sågandet av delarna till spanten skedde ett missöde som också beskrivs, samt vilka verktyg som har använts under arbetet. Ryggen och spanten är gjorda av finsk kvalitetsplywood.

Jag startade med att leta efter lämplig plywood för detta ändamål. Det finns inte speciellt många ställen i Stockholm som säljer denna typ av plywood. Det slutade med att jag hittade det jag sökte på Wentzels vid Gallerian. Finsk plywood gjord av 11 lager och är 5 mm tjock. Storleken är 10 x 50 cm och kostade runt 80 kronor styck. Jag köpte enbart tre bitar men borde ha köpt 4 bitar, tala om vara småsnål :-)

Se byggloggen för US Brig Syrén >

IGRA Vasa

Bild på lådan till Vasa modell från IGRA Den första trämodellen som jag började bygga på, var en Vasa modell från ett företag som heter IGRA. Företaget tillverkar inte längre några skeppsmodeller utan enbart leksaksbilar av alla typer. Det första jag gjorde var att ta fram ritningen till modellen och inser att denna kommer att vara lite svårbyggd. Men en utmaning skall vara en utmaning. Kanoner och skulpturer är i plast, och det kändes hemtamt. En hel hög med trä för spant och annat. Tråd och linneduk för segel.

 

Corell Scotland

Bilden visar framsidan på lådan till modellen

Detta är en beskrivning av hur jag byggde en byggsats från Corel för en typ av fartyg som användes på Östersjön under 1700-talet. Modellen är i skala 1/64 och är byggt med hjälp av plywood stomme och har dubbel bordläggning. Modellen är ett typfartyg för hur dessa kunde se ut och är inte ett verkligt skepp.

Del I handlar om vad lådan innehåller, och beskrivning av vad alla påsar, ritningar, instruktioner och annat innehåller.

Modellen heter Scotland är en icke specifikt skepp, utan ungefär hur det skulle kunna ha sett ut. Modellen skall vara en nybörjarmodell, men är lite tveksamt, tack vare att instruktionerna inte är tillräckligt bra. Jag tror att en nybörjade troligtvis kommer igenom byggandet men kommer att bli lite besviken.

Se byggloggen för Corell Scotland >

HMS Triton 1773-1776

Detta är en beskrivning av hur jag har byggt denna skalamodell. Det är viktigt att förstå, att denna är byggd efter ritningar men inga instruktioner. Detta kallas på engelska för ett "Scratch Build Model". Vi i Sverige har inget bra begrepp för detta, men man kan säga att man bygger efter ritning istället för en byggsats.

Bilden visar en målning av HMS Triton

Jag började bygga denna modell under September månad 2006, och det har gått framåt i små ryck. Det har varit mycket att lära sig, samt att jag inte hade rätt utrustning. Under detta projekt har jag investerat i en figursåg, cirkelsåg samt ett bord för att fräsning till min Dremmel. Figursågen och cirkelsågen är av bordsmodell och från en tysk tillverkare som heter Proxxon. Jag är nöjd med båda dessa maskiner, dom är små och lätta, samt ger bra resultat. fräsbordet till min Dremmel fungerar mindre bra.

Jag bestämde mig tidigt för att bygga hela modellen i träslaget Lind, tack vare att det fanns två butiker som har detta i Stockholm. Jag har köpt det mesta från Wentzels, men det finns även på Eskader fast till ett högre pris. Dom flesta andra har special beställt trä från en Brittisk leverantör som har suverän kvalité. Där dom har valt träslag efter färgen på träslaget för att slippa måla modellen. Jag själv hade tänkt att måla den i samma mönster som i verkligheten för att få den största realismen. Lind är ett enkelt matrial att jobba med, inte helt perfekt men jag tycker att det fungerar bra.

Se byggloggen för HMS Triton Sektion >

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >