Bakgrunden till att bygga skeppsmodeller

Jag började bygga skalamodeller som dom flesta när man var ung, men tyvärr finns inga av dessa modeller sparade. Flyttar och annat har skapat att man inte lämnat något åt eftervärlden. Plastmodeller har ju inte speciellt hög status, och att man säger "det är bara en plastmodel, fast den är snygg".

Efter att ha målat oljemålningar i nästan tio år, kände jag inte mig tillfreds med att fortsätta med detta. Kände inte att jag hade något att säga med mina målningar, specielt som alla mina målningar kändes livlösa och platta. Jag tror att jag fick en knäck på den sista oljemålningskursen som jag deltog i, där läraren gav mig kommentaren att jag målar som en ingenjör. Hon visste inte att jag jobbade som jobbade som ingenjör. Tyvärr, hade hon rätt! Numera ligger alla oljemålningsgrejjerna i ett skåp, i väntan på bättre tider.

Bild på lådan till Vasa modell från IGRA Den första trämodellen som jag började bygga på, var en Vasa modell från ett företag som heter IGRA. Företaget tillverkar inte längre några skeppsmodeller utan enbart leksaksbilar av alla typer. Det första jag gjorde var att ta fram ritningen till modellen och inser att denna kommer att vara lite svårbyggd. Men en utmaning skall vara en utmaning. Kanoner och skulpturer är i plast, och det kändes hemtamt. En hel hög med trä för spant och annat. Tråd och linneduk för segel.

Efter att ha sågat kölen och ryggen för spanten, försökte jag kontrollera om någon annan byggt något liknande. Jag googlade på "Vasa IGRA" och vart besviken direkt. Det fanns inte mycket material att hitta förutom en webb plats i Polen där tre personer hade byggd just denna modell. Nu inser jag att jag har ett stort problem, modellen ser inte ut som jag väntat mig, den ser inte ut som Vasa helt enkelt. Jag bestämde mig för att bygga modellen i alla fall.

Jag började såga ut spanten av playwood. Svårt att få rätt passform, när jag inte visste hur exakt man skulle såga ut dom. Jag sågade ut dom med guldsmedssåg med fint blad för att få den nödvändiga precisionen. Började limma ihop spanten med kölen+ryggen på modellen. Formen kändes rätt och när jag började lägga på bordläggningen så såg den bra ut. Jag började borra pipan på kanonerna på nedre däck, då jag började få en dålig känsla, kanonerna kändes inte alls rätt utan såg ut att vara av fel storlek. Jag kollade Vasa litteraturen och konstanterade att kanonerna har inget med verkligheten att göra överhuvudtaget.

Nu när jag plötsligt insåg att modellen ser inte ut alls som Vasa gör i verkligheten. En mycket smärtsamt uppvaknande, att modellens kanoner, akterkastellet, ja det mesta faktiskt förutom skrovformen. Under ett par månader visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med denna modell. Jag bestämde mig för att vänta med denna och börja på en moderna modell först. Jag kommer att återkomma till denna modell när jag vet hur den skall se ut.

Bild på hemsidan för ship modeling forum

Jag kände vid denna tillfälle att jag behöver mera information om allt. Jag började med att försöka hitta information om hur andra gör sina modeller. Jag hittade ett forum som är specialiserat på att bygga skeppsmodeller. Namnet på forumet är Ship Modelling Forum ( http://www.shipmodeling.net/.). När jag började läsa alla medellanden så fick jag en massa tips på hur man skall göra. Att använda ett forum på Internet är en suverän idé. Har man ett problem, ställer man bara en fråga och så får en rad bra svar på frågan. Helt suveränt.

Andra trämodellen köpte jag en nybörjar modell Scotland från tillverkaren Corel. Den var klart mycket mera proffsig än IGRA modellen. Här var alla kanoner och beslag av metall, en bra låda, snyggt packeterat. Spanten var utsågade redan och att sätta ihop kölen+ryggen var klart mycket lättare. Men lite strul har det varit, för instruktionsboken och ritningarna är inte helt korrekta även om dom har en bättre kvalité. Läs mera i beskrivningen hur jag byggde denna modell nedan.

 

Bild på hemsidan för Dry Dock Models

Sedan jag började på modellen från Corel har jag hittat två andra forum för trämodell byggare. Den första av dessa är Dry Dock Models ( http://forum.drydockmodels.com/). Den har funnits längts av dessa tre forum, men har en lite elitistisk grundton i den allmänna diskussionen. Den är troligtvis den mest aktiva av dessa tre, men som jag känner mig inte riktigt hemma i den.
Det tredje forumet är det forumet som jag anser är bäst. Forumet heter Model Ship World (http://modelshipworld.com). Den försöker verkligen få folk som är nya att känna sig hemma. Inga frågor är dumma frågor utan alla tas på samma allvar. Jag tror att ägaren till forumet är mån om att alla skall kännas hemma i detta forum, och han försöker verkligen få med alla.

Bild på hemsidan på Model Ship World

På Model Ship World kom det upp en meddelande om man skulle starta vad man kallar en Online Build. En sorts virtuell sammankomst där alla deltagarna bygger en likadan modell. Modellen som var vald var en okänd Engelsk fregatt vid namnet HMS Triton 1773-1796. Årtalet är viktigt för att Brittiska flottan har som tradition att återanvända namn. Exempelvis finns det en Triton som byggdes 1798, och som är mycket mera känd.

Bygget är uppdelat i två faser, den första fasen bygger man en sektion av fartyget. I den andra fasen bygger man hela fartyget. I båda fallen bygger man direkt från ritningarna. På Engelska kallas detta för ett Scratch Build.

Varför har man delat upp denna i två delar? Många som till exempel jag själv har inte byggt direkt från ritningar tidigare, och för att börja med något enkelt tar man en sektion av fartyget. Därefter i fas 2 kommer man att bygga hela fartyget.

Detta projekt kunde jag inte motstå, och jag anmälde mig nästan direkt. Jag har aldrig haft så kul som under detta projekt, visserligen har jag bara hållit på i 6 månader ännu. Klart lärorikt, och jag starkt rekommenderar alla som vill göra detsamma. Men räkna med att du behöver minst i alla fall, en figursåg samt en cirkelsåg, båda av bordsmodell. Det är mycket special detaljer som behöver göras, det verkar vara det mesta faktiskt. Läs mera om mitt bygge nedan.

Fjärde trämodellen (planerad) kommer att bli det fulla modellen av HMS Triton. Troligtvis kommer jag att bygga det i skala 1:64 och använda mig av plywood för skrovets stomme.

På förenings hemsida fanns ett skrov till salu. Skrovet är i skala 1:24 för Vaxholmsbåten S/S Mariefred. Priset för skrovet var 1000 kronor och det tyckte jag vara rimligt, och jag köpte det.

Nu när jag hade ett skrov behövde jag ritningar, och fick höra att Sjöhistoriska museet har en massa sådana, inklusive S/S Mariefred. Jag ringde upp dem, och dom lovade att skicka kopior på dessa. I brevlådan fick jag en bunt med A3 papper, tillsammans med ett inbetalningskort på 120 kronor. Jag vart klart imponerad att redan dagen efter få ritningarna och till ett mycket bra pris.

När jag satt mig ned och studerade ritningar, upptäckte jag att den skalan som ritningar har blivit kopierad till inte räcker till. En massa smådetaljer har grumlat ihop sig, och sedan att bygga en modell kände jag att bättre kopior behövs. Jag passade på att vid en sammankomst i klubben springa ned till ritningsarkivet och se om dom kunde hjälpa mig. Jag fick ett mycket gott bemötande, och dom plockade fram orginalen. Personalen gjorde en beställning åt mig på kopior på dessa ritningar till Arkitektkopia. En vecka senare vart jag kontaktad av Arkitektkopia att ritningarna fanns att hämta, som jag hämtade hos dom. Kostnaden slutade på 735 Kronor.

Nu har jag ett skrov, kopior på originalritningarna. Så nu är det bara att inhämta kunskap om hur man bygger med glasfiberskrov och en skalamodell, och det skall bli spännande. Efter att sektionen och Scotland är klara kommer jag troligtvis börja bygga på SS Mariefred modellen.

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >