Om mig själv

Detta är min hemsida på Svenska för alla projekt som jag vill berätta för släkt och vänner som jag håller på med. Andra är välkomna att titta runt och komma med kommentarer, kanske är det någon som hittar något matnyttigt.

Jag har alltid varit intresserad av att bygga saker, träslöjd och teknik. Jag var en sån där person som efter första halvan av terminen hade fixat min 5:a i både träslöjd och syslöjd. Redan i innan tonåren höll jag på att göra skulpturer utav varierande kvalité. Inget jag är speciellt stolt över nu.

 Bild på Roberth Lundin

För en tio år sedan fick jag köpa en trämodell av Vasa. Jag hade en tanke att börja bygga trämodeller istället för att komma igång med plastmodeller igen. Jag hade även köpt några plastmodeller som också hamnade i ett skåp. Där blev alla dessa liggande, till för ett par år sedan.

År 2006 blev jag intresserad att bygga skalamodeller igen. Men jag var inte riktigt att jag gillade plast längre, efter att ha försökt mig på med att måla oljetavlor. Under tiden jag hade hållit på med att måla oljemålningar, hade jag fått lära mig en sak att hur man får en oljemålning att hålla i mer än 100 år, och framför allt att man inte kan rulla ihop en oljemålning som är äldre än 100 år utan att skada denna. Det tar ungefär 100 år för oljefärg att torka helt.

När jag nu tittade på plastmodeller, så har dessa ingen permanens, utan det är tveksamt om dessa verkligen håller i mer än 50 år utan att skadas. Däremot träskalamodeller har en sådan möjlighet att hålla i mer än 100 år, kanske flera hundra år utan att skadas. Livslängden är av samma typ som en oljemålning, troligtvis går den sönder tack vare fysisk åverkan än att så att säga ruttnar bort.

Så jag bestämde mig för att prova att bygga en modell som jag haft i ett skåp i mer än 20 år. En modell av Vasa från ett tjeckiskt företag med namnet av IGRA.

Läs mera om denna modell i byggloggen för Vasa.

Det finns ett antal andra byggloggar som jag börjat allteftersom, speciellt när jag bestämde mig för att stanna byggandet av Vasa.

  • Bygglogg av Scotland (Corel)
  • Bygglogg av HMS Triton (Sektion)
  • Bygglogg av US Brig Syren
  • Andra speciella projekt och artiklar

Ni som vill ha kontakt med mig kan skicka ett epost brev till:

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

så skall försöka svara så snart som möjligt.

Roberth Lundin 

Byggloggar

Här finns alla dom byggloggar som jag håller på med. De modeller som jag håller på med för tillfället är dessa:

  • Vasa från IGRA
  • Scotland från Corel
  • Triton Sektion
  • US Brig Syren

Jag började med Vasa modellen men som jag senare var tvungen att lägga på hyllan för att jag inte vet hur den skall se ut. Scotland är en nybörjarmodell för att testa grundläggande tekniker. Triton är första bygget efter ritningar och är inte en byggsats utan man sågar till träet från början. Syren är ett projekt som började strax efter Triton men som jag inte kunde låta bli att vara med i. 

Gå till byggloggarna >

Bra Länkar

En kort lista till andra länkar där jag är antingen äger eller är webmaster. Håll till godo.

robbox.se >

shipmodelling.eu >

e-legitimation.info >

stockholmsskalabat.se >